Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Beden Bağış Programının amacı nedir?

Tıp eğitimi ve bilimsel araştırmalarına bedenlerini bağışlayarak katkı sağlamak isteyen gönüllülerin bedenlerinin vefatları sonrasında etkin şekilde kullanılması amaçlanmaktadır.

Beden Bağışı konusunda sıkıntı yaşanıyor mu?

Türkiye’de beden bağışı yoluyla kadavra temin edebilen tıp fakültesi sayısı otuzu geçmemektedir. Bu kurumlarda da temin edilen kadavra sayısı eğitim ve araştırma faaliyetleri için yeterli sayıda değildir.

Beden (Kadavra) bağışı nasıl yapabilir?

Beden Bağış Tutanağı’nı doldurarak bağış yapabilirsiniz. Tutanağa ulaşmak ve daha fazla bilgi almak için lütfen bize ulaşın.

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Beden Bağış Tutanağı

Beden bağışı için şahit göstermem gerekli mi?

2238 sayılı kanun gereği bağış işleminde en az iki (2) şahidin imzası gerekmektedir.

Kimler şahit olabilir?

Beden bağışı yapmak istediğinizi bilen ve bunu onaylayan her T.C. vatandaşı tanıklık yapabilir. Ancak, özellikle vefat sonrasında yapılan bağış işleminde son karar birinci derece (eş, anne, baba, çocuk gibi) akrabalara ve aile üyelerine düşmektedir. Bu nedenle bağış düşüncenizi ve kararınızı aileniz, akrabalarınız ve arkadaşlarınızla paylaşmanızı tavsiye ederiz. Bu kişiler dışında yasal temsilcileriniz de şahitlik yapabilirler.

Beden bağışı yapan kişilere veya ailelerine yapılan işlemler için bir ücret talebinde bulunulacak mı?

2238 sayılı kanun gereği beden bağışı ile ilgili tüm işlemler (nakil, tahnit vs) Kurumumuz tarafından karşılanacaktır.

Bağış için bir yaş sınırı var mı?

2238 sayılı kanun, 18 yaşını doldurmuş ve mümeyyiz olan her birey, üzerinde eğitim ve araştırma faaliyetleri yapılabilmesi amacıyla bedenini bağışlayabilir.

Bağış için ölmeden önce tutanak doldurmamış bir kişinin bedeni bağışlanabilir mi?

Hayatta iken beden bağışı yapmamış ancak aile üyelerine bu isteğini sözlü olarak dile getirmiş kişilerin bedenleri 2238 sayılı kanunun 14. maddesi gereğince “ölüm anında yanında bulunan eşi, reşit çocukları, ana veya babası veya kardeşlerinden birisinin, bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının muvafakatıyla” bağışlanabilir.

Organ bağışı beden bağışı yapılmasına engel midir?

Kişinin organ bağışçısı olması ve organlarının bağışlanmış olması beden bağışı için bir engel teşkil etmemektedir.

Yapılan beden bağışı iptal edebilir mi?

Bağış işleminizin kayıt numarası ve tarihini içeren bir dilekçe ile Kurumumuza başvurmanız halinde bağışınız iptal edilecektir.

Beden bağışı yapan kişinin vefatından nasıl haberdar olunacak?

Bu konuda şahitler ve aile üyelerine önemli bir görev düşmektedir. Vefat sonrasında; tutanak üzerinde yazan iletişim numaralarından bize ulaşılması yeterlidir.

Bağışlanan bedenler nasıl kullanılacak?

Kadavra, bozulmaması için tahnit edildikten sonra, 2238 sayılı kanun gereği 6 ay boyunca muhafaza edilir. Bu sürenin dolmasından itibaren, tıp fakültesi öğrencileri ve uzmanlık öğrencilerinin eğitim ve Kurum bünyesinde yürütülen bilimsel araştırma faaliyetlerinde kullanılmaya başlanır.

Eğitim ve araştırma faaliyetleri bitince ne yapılacak?

Bağışçılarımızın bedenleri eğitim ve araştırma faaliyetleri bittikten sonra, 2238 sayılı kanun gereği aile ve Mezarlıklar Müdürlüğü ile koordineli olarak defnedilmektedir. Bedeninin defnedilmesini istemeyen bağışçıların bu isteklerini bağış işlemi sırasında beyan etmeleri gerekmektedir.

Bağışlanan kadavra ne kadar süre ile kullanılacak?

Bedenin ne süre ile eğitim ve araştırma faaliyetlerinde kullanılacağı bağışçıların karar verebileceği bir konudur. Kurumumuza bağışlanan bedenler yaklaşık 3 yıl süre ile eğitim ve araştırma faaliyetlerinde kullanılmaktadır. Bedeninin süresiz olarak kullanılmasını isteyen bağışçıların bu isteklerini bağış işlemi sırasında beyan etmeleri gerekmektedir.