GENEL BİLGİLER:

Beden bağışı, 1979 tarihli 2238 numaralı “Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanun” ve bu kanuna bağlı olarak 17 Haziran 1982 tarihli 17727 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan “İnsan Cesedi Üzerinde Bilimsel Araştırma Yapılmasına İlişkin Yönetmelik” çerçevesinde düzenlenir.

Yasa gereği kişinin bağış yapma isteğini iki (2) şahit huzurunda doldurup imzaladığı ve bir hekim tarafından onaylanan tutanak ile belgelemesi gerekmektedir. Bu nedenle beden bağış yapmak isteyen vatandaşlarımız uygun gördükleri şahitlerini (aile üyeleri, çocukları, akrabaları, arkadaşları vs.) gerekli işlemler için Kurumumuza getirmeleri tavsiye edilir.

BEDEN BAĞIŞININ ÖNEMİ:

Tıp Fakültesi öğrencileri ve tıpta uzmanlık öğrencilerinin eğitiminde kadavra vazgeçilmez bir eğitim materyalidir.  Kaliteli sağlık hizmetinde en önde gelen unsur sağlık elemanlarının iyi yetişmiş olmasıdır. Sağlık alanındaki bilgiler çok hızlı bir şekilde artmakta ve yenilenmektedir. Bu nedenle sağlık eğitimi de artan bu bilgiyi en iyi şekilde öğretebilmek için tüm yeni teknolojilerden yararlanmaya çalışmaktadır. Tıp eğitiminin temel taşlarından biri olan anatomide de birçok yenilikten yararlanılmaktadır. Ancak anatominin olmazsa olmazı insan bedeni üzerinde yapılan eğitimdir. Geleceğin doktorları ve uzman doktorlarının eğitimine yapılan katkı kıyas kabul etmeyecek kadar büyüktür. Ayrıca hızlı gelişen ve yenilenen bilgiye katkı yapmak akademik kurumların önde gelen görevlerindendir. Bu doğrultunda Kurumumuzda, bağışlanan bedenler üzerinde önemli bilimsel araştırma faaliyetleri yürütülmektedir.  Kurumumuz eğitim ve araştırma adına bedenini bağışlayan gönüllülere minnettardır.

BAĞIŞ KABUL KOŞULLARI:

Fakülteler vücudu bilimsel çalışmaya uygun olmayan bağışları kabul etmeyebilir. AIDS ve sarılık (Hepatit B ve C) gibi çalışanların ve öğrencilerin sağlığını etkileyecek hastalığı olanlar eğitim amaçlarına uygun değildir. Her ne kadar Kurumumuz yapılan tüm bağışları minnettarlıkla kabul etse de aşağıda sıralanan koşulların olması durumunda bağışların kabul edilememesi çalışanlarımızın ve öğrencilerimizin sağlığı ve güvenliği açısından mümkün olmamaktadır. Bu nedenle bağış işlemlerinden önce bu durumları göz önüne alarak cenaze işlemlerinin planlamasını tavsiye ederiz.

  • Vücut Kitle İndeksinin 36 veya vücut ağırlığının 120 kg ve üzerinde olması
  • Hepatit B Hepatit C (Sarılık), Süngerimsi Ensefalopatiler (Creutzfeldt-Jakob Hastalığı, Kuru Hastalığı, vs.), aktif Tüberküloz (Verem) ve HIV gibi bulaşıcı hastalık tanısı alınmış olması
  • Kovuşturması devam eden Adli vakalar